15 Oca 2010

Türk Yapay Zekası Compishco

Yapay zeka artık yalnızca filmlerde gördüğümüz bir kavram olmaktan çıkıyor!
PC World Türkiye - 15 Ağustos 2007

Konuşan, dinleyen ve söylenenleri anlayarak komutları yerine getirebilen bilgisayarlar, yıllardır bilimkurgu filmlerinin değişmez konularından biri. "Gelecekte ne olacak?" dendiğinde akla hemen insanlarla insan gibi iletişim kurabilen bilgisayarlar geliyor. Günümüzdeki akıllı ev, akıllı araba benzeri uygulamalar belki de bu hayaller için bir başlangıç noktası.

Olaya biraz daha kötümser yaklaşanlar, sanal zekaya sahip robotların yaratıcılarına kafa tuttukları, daha ileri giderek dünyayı ele geçirdikleri senaryolar yazıyorlar. Tabii her filmde bir kahraman çıkıp teknolojiyi dize getiriyor ve insanoğlunu kurtarmayı başarıyor.

Burada bahsedeceğimiz yapay zeka ise ne bir Amerikan filminden, ne de bir hayal ürünü. Compishco, Türk yazılımcı Ali Murat Erkorkmaz’ın yaratmış olduğu ve geliştirmeye devam ettiği bir program. Erkorkmaz yıllardır sanal zeka üzerine çalışmalar yapıyor. Geldiği nokta ise tüm dünyaya parmak ısırtacak cinsten.

“Kompüter, akşamki filme iki bilet al lütfen!”

Compishco günlük konuşma dili ile verilen komutları çok iyi anlıyor ve gecikmesiz olarak yerine getirebiliyor. Verilebilecek komutlar ise yalnızca sahibinin hayal gücü ile sınırlı. Akıllı yazılım, interneti kendi belleği gibi kullanabildiği için herhangi bir konuda siz "Dur" diyene kadar ahkam kesebiliyor! Üstelik yalnızca internetten edindiği istatistiki verileri size iletmekle kalmıyor: Verileri inceledikten sonra sentezliyor ve size aklına yatan sonucu anlatıyor.

Yazılımın arka planında anlama motoru, konu motoru, merak motoru gibi onüç farklı motor çalışıyor. Erkorkmaz, Compishco'nun en önemli özelliklerinden birinin de öğrenme olduğunu söylüyor. Compishco’ya "öğren" komutunu vermenin de ilginç bir sonucu var: Yazılım bilgisayardaki işlem gücünü öğrenme için kullandığında, bir insanın yüz yıllar boyu yaşayarak öğrenemeyeceği kadar çok şeyi dakikalar içinde bilgi hazinesine katıyor. İşte bu noktada "Peki tüm bu veriler hangi depolama ortamına sığacak?" sorusu akla geliyor.

Ali Murat Erkorkmaz dünyada benzeri bulunmayan bir yapay zekanın yanında, kendine özel kayıt algoritmasını da keşfetmiş. Bu algoritma sayesinde Compishco diskte yalnızca 600 KB yer kaplıyor ve iki yıl boyunca öğrenerek oluşturduğu veri tabanı tahmini 2 MB’ı geçmiyor

1 yorum:

  1. Compishco tarzında birbitirme ödevi üzerinde çalışıyorum. Bu konuda kiminle iletişime geçebilrim ?

    YanıtlaSil