8 May 2010

Yapay Zeka

Tıpta yapay zekâ dönemi...
“Robotların, yakın bir gelecekte insanların yaptığı her şeyi yapmaya başlayacağı”nı dinleyerek geçti çocukluğumuz. Bugün robotların yaptıkları işlere bakınca, “O yakın gelecek geldi artık” diyor insan.

Birkaç yıl öncesine kadar sadece Tokyo mahreçli haberlerde okuyabildiğimiz robot teknolojisindeki gelişmeler artık çok yakınımızda. İstanbul'da yeni açılan Hisar Intercontinental Hastanesi hastalarının refakatine robot hemşireler veriyor. Conti isimli Helpmate SP marka robotik hemşire hastalara asansöre kadar refakat edebiliyor, hatta odalarına kadar çıkarabiliyor.

Ancak Conti'nin yeteneklerinin hasta refakatiyle sınırlı olduğunu düşünmeyin. Robot hemşire hastanedeki hemen her departmanda görev alabiliyor. Neler mi yapabiliyor? İlaç saatlerini haber veriyor, dahası ilaç servisi yapabiliyor.

Conti melez bir robot. Tasarımı Hollanda'da, programlanmasıysa ABD'de yapılmış. Dil kodlama özelliği sayesinde birçok dilde verilen komutu algılayabiliyor. İnsan doğası gereği hataya açık bir yaratık, ama sizin de tahmin edebileceğiniz gibi sağlık işleri en ufak hatayı bile kaldırmıyor. Belki de robot teknolojiesinin sağlık alanında kullanılmasının en büyük yararı hata şansını en aza indirmesi olacak.


20.09.2009 Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder